Kvinderne finder en imponerende livskraft frem

I sit arbejde møder professor og overlæge Elisabeth R. Mathiesen gravide kvinder med diabetes. Hun giver her sine bedste råd til en god graviditet med diabetes – og minder om, at der venter et vidunderligt barn på den anden side af graviditeten.

Gravid Mave 2 WEB
12. november 2023 | Af Ninett Rohde Brandt nrb@diabetes.dk

Forekomsten af komplikationer under graviditeten for kvinder med præeksisterende diabetes er faldet, og antallet af kvinder med graviditetsdiabetes er stigende. Elisabeth R. Mathiesen og kollegaerne i Klinik for Gravide med diabetes på Rigshospitalet arbejder for at sikre, at gravide med diabetes får et godt forløb under graviditeten, fødslen og barslen.

Elisabeth Mathiesen WEB
Elisabeth R. Mathiesen er dr. med., professor i endokrinologi og overlæge på Rigshospitalets klinik for Gravide med diabetes og Afdeling for Hormon- og Stofskiftesygdomme. Hun forsker i graviditet med diabetes – både blandt kvinder med præeksisterende diabetes og graviditetsdiabetes.

Når Elisabeth R. Mathiesen taler om gravide med diabetes, inddeler hun dem i to kategorier: Kvinder, der allerede havde diabetes inden graviditeten, det vil sige type 1- eller type 2 diabetes eller en anden type. Og kvinder med graviditetsdiabetes, som er en diabetes, der opstår under graviditeten og i de fleste tilfælde forsvinder efter fødslen.

Der er mange faktorer, der kan have betydning for ens risiko for at udvikle graviditetsdiabetes. Nogle af de primære risikofaktorer er overvægt, og at man har type 2-diabetes i sin nærmeste familie. Elisabeth R. Mathiesen fortæller, at der er sket en stigning i antallet af kvinder med graviditetsdiabetes.

– Den udvikling skyldes blandt andet, at vi i befolkningen generelt får højere og højere vægt. Langt de fleste kvinder, der får graviditetsdiabetes, har overvægt. Men er man arveligt disponeret, kan man også få det, selvom man er slank.

Hun fortæller, at hun er en del af en arbejdsgruppe, der lige nu er i gang med at udarbejde en ny landsdækkende vejledning i måden, vi i Danmark bedst screener for og behandler graviditetsdiabetes.

Det går bedre og bedre

Gennem sit arbejde og forskning på området har Elisabeth R. Mathiesen i mange år fulgt udviklingen for gravide kvinder med type 1- og type 2-diabetes.

– Det går bedre og bedre. Mange af de alvorlige komplikationer som for eksempel misdannelser, vi har set tidligere, ser vi kun yderst sjældent i dag. Faktisk er det næsten på niveau med kvinder uden diabetes. Det er en virkelig god nyhed.

– Alvorlige insulintilfælde i graviditeten og forværring af eksisterende øjensygdom er også sjældent nu. Den udvikling skyldes, at vi har fået kontinuerlig glukosemåling, bedre medicin og ikke mindst, at kvinderne i dag er utroligt gode til at komme meget tæt på det ønskede mål for glukosekontrol både før og under deres graviditet, siger Elisabeth R. Mathiesen.

Mange af de alvorlige komplikationer som for eksempel misdannelser, vi har set tidligere, ser vi kun yderst sjældent i dag. Faktisk er det næsten på niveau med kvinder uden diabetes.

Hun understreger, at der stadig er områder, hvor der er behov for forbedring. Nogle af fostrene har tendens til at blive for store på grund af forhøjet blodsukkerniveau. 50 procent af kvinder med type 1-diabetes og 30 procent med type 2-diabetes skønnes at have fostre, der er lidt for store ved termin.

For at undgå det anbefaler behandlerne ofte, at børnene fødes lidt før termin. Aktuelt er det hver femte kvinde med præeksisterende diabetes, der føder lidt for tidligt af forskellige årsager.

Derudover er der også omkring 1 ud af 10 af kvinderne, der får for højt blodtryk og udvikler svangerskabsforgiftning.

Den bedst mulige graviditet

Behandlerne holder ekstra øje med både mor og barn under graviditeten. For eksempel ved at følge moderens blodsukker, vægtudvikling, blodtryk og fosterets vægtudvikling nøje.

– De ekstra kontroller hjælper til at sikre, at både mor og barn har det godt, og at vi kan tilpasse behandlingen om nødvendigt.

Kvinder med type 1- eller type 2-diabetes, der ønsker at være gravid, skal både før og under graviditeten fokusere på sund kost og god diabeteskontrol – og huske at blodsukre, der for det meste er tæt på målet, er rigtig godt.

– Nogle kan måske ikke helt forstå, hvorfor de skal til kontrol så ofte. Men det skal de blandt andet, fordi insulinbehovet ændrer sig fra uge til uge. Derudover er målene for glukosekontrol i graviditeten ambitiøse, og det kan være meget svært at opnå alle målene i hele graviditeten. Kontrollerne hos diabetesbehandlerne giver os mulighed for at hjælpe kvinderne med deres glukosekontrol.

Kvinder, der får konstateret graviditetsdiabetes, skal fokusere på sund kost, begrænset vægtøgning i resten af graviditeten, og mange kan opnå et nær-normalt blodsukkerniveau uden, at insulinbehandling bliver nødvendigt.

Sunde, skønne børn

Hvis man følger disse råd efter bedste evne, har man ifølge Elisabeth R. Mathiesen store chancer for en god graviditet og et sundt barn.

– Uanset om kvinder har diabetes inden graviditeten eller udvikler graviditetsdiabetes, så hjælper og støtter vi dem. Og fra min hverdag med gravide med diabetes ved jeg også, at mange kvinder får rigtig god støtte af deres partner og familie. Jeg er imponeret over, hvor meget kvinder med diabetes gør, og hvor flot diabetesregulation de opnår. De finder en livskraft frem, som jeg er vildt imponeret over. De kan glæde sig til det kommende barn som en hver anden kvinde. Og når graviditeten er slut, får de et lille barn med hjem, der er lige så skønt som alle andre børn.

Gravid med diabetes

Fakta i artiklen kommer fra interview med Elisabeth R. Mathiesen og appen ’Gravid med Diabetes’ til gravide med type 1- eller type 2-diabetes og kvinder med graviditetsdiabetes. Hellen Juul, der selv har været gravid med type 1-diabetes, står bag idé og produktion. Indholdet er skrevet af Elisabeth R. Mathiesen og andre eksperter fra Rigshospitalets Klinik for Gravide med Diabetes. 15 YouTube-videoer er på vej med tips til kost, blodsukkermåling og insulinbehandling. Efter test udgives de på dansk og engelsk. 

Læs mere om Gravid med diabetes appen
Anna Stokholm Med Barn

Når man får viden, bliver det nemmere

Skuespiller Anna Stokholm fik konstateret graviditetsdiabetes under sin graviditet og vidste ikke, at hun var disponeret for det, fordi hendes far har type 2-diabetes.

Klik her og læs Anna Stokholms historie

Krzyrosiak 2 WEB

Jeg ville ønske, jeg havde talt om mine bekymringer før

Christina Krzyrosiak Hansen havde for længe siden gemt ønsket om graviditet og moderskab væk dybt inde i sig selv. 

Klik her og læs Christina Krzyrosiak Hansens historie